Topkapı Sarayında yapılan vurgunun aylık 820 Bin Lira civarı olduğu ortaya çıktı. Yetkililer şikayetleri dinlemiyorlar bile.

Topkapı Sarayı gişesi önünde karaborsa düzeni yıllardır şikayet konusu ancak vurgunun miktarı hesaplanınca en azından konu medyada yer almaya başladı.

Topkapı Sarayı gişesi önünde devletin acentelere verdiği teşvik payını aralarında bölüşen bir çıkar grubu olduğu ortaya çıktı.

Yürürlükteki uygulamaya göre devlet, turizme katkısı olması için yurt dışından grup getirmelerini teşvik amacıyla 320 liralık bileti acentelere 256 liraya veriyor. Ancak vurgun yapan grup indirimli fiyatı 256 lira olan bu biletleri, 1. avluda gişede 320 liralık bilet almak için kuyrukta bekleyenlere, 'hızlı geçişli tur' adı altında en az 420 liradan başlayan karaborsa fiyatıyla satıyor olduğu öğrenildi.

Yıllardır süren düzende haftada en az 1000 bilet satıldığı anlatılıyor. İlginçolan ise sadece bu amaçla kurulan şirketler var. Yani biletlerde kişi başı 64 lira haksız kazanç, sırf bu iş için kurulan acentelerin kasasına giriyor. Kalan en az 100 lira ise vergisiz kayıt dışı kazanç olarak elde ediliyor.

Emeklilere Bayram Öncesi Müjde: 12.000 TL Ek İkramiye Hesaplara Yatıyor! Emeklilere Bayram Öncesi Müjde: 12.000 TL Ek İkramiye Hesaplara Yatıyor!

Dolayısı ile en düşük bir hesaplamada bile, düşük sezonda her ay ortalama 5000 kişi üzerinden en az 820 bin liralık bir gelir elde edildiği hesaplanıyor.

Göz yumulan vurgun şöyle işliyor: Devlet 320 liralık bileti acentelere 256 liraya veriyor ancak bu biletler 1. avluda gişede bekleyen turistlere 'hızlı geçişli tur' adı altında en az 420 liradan başlayan karaborsa fiyatıyla satılıyor. Yani min. hesaplama ile ayda 820 bin liralık vurgun yapılıyor.

Bu arada adının açıklanmasını istemeyen bir güvenlik yetkilisi, son dönemde birkaç turizm acentesine ‘içeriden destek verildiğini’, 1. avlu gişe önünde çalışmasına müsaade edildiğini belirtiyor.

Resmi görevli imajı veren, üstünde ‘Tourist İnformation’ yazılı mavi renkli kıyafetler giyen kişiler kuyrukta bekleyen turistlere yaklaşarak ‘fast track’ – ‘hızlı geçiş’ denilen usulle bilet satışı yapıyorlar. Kuyruktan alınan turistler bilet gişelerinin yanındaki boş alana getiriliyor. Burada, nakit olarak ya da pos cihazıyla satış yapılıyor.

Ardından saray çıkış kapısının yanında hazır bekleyen ekibin anlaşmalı rehberleri tarafından, turistlerin giriş kapısından müzeye sokulmasıyla bu anlaşmalı işlem tamamlanıyor.

Normalde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ilan edilen uygulamada hiçbir acente ofisinin, gişe önünde ve kuyrukta yani ofis dışında bu şekilde bilet satamayacağı biliniyor. Ancak yaşanılan uygulamaya bakılınca sadece biliniyor.

MİLLİ SARAYLAR İDARESİ BAŞKANLIĞI SUSKUN

Konu hakkında, Valilik bünyesinde kaçak acente ve kaçak rehberleri saptayarak ceza kesen Turizm Denetleme Komisyonu’nun da önüne geldiğini belirten kaynaklar komisyonun 1. avluya dahi zaman zaman alınmadığını aktarıyorlar.

İddiaların yazılı olarak sorulduğu Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı ise hiçbir açıklama yapmadığı gibi susmayı tercih ediyor olması ile dikkat çekiyor.

Bu arada Milli Saraylar İdaresi Başkanı Yasin Yıldız aynı zamanda AKP Genel Başkanı Ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan'ın da arkadaşı olarak tanınıyor.

Dolayısı ile her yıl ortalama 2,5 milyon kişiyi ağırladığı resmi rakamlarla belirtilen Topkapı Sarayı Müzesinde yapılan vurgunu varın siz hesaplayın.