Eski Orman ve Su İşleri Bakanı olan AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Veysel Eroğlu başkanlığında, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Küresel İklim Değişikliği Araştırma Komisyonu toplantı yaptı. Türkiye "su stresi" altında Komisyonun üyelerine sunum

Erkekler futbolda 1959'dan günümüze devam eden Süper Lig tarihinde en fazla küme düşen takım hangisidir? Erkekler futbolda 1959'dan günümüze devam eden Süper Lig tarihinde en fazla küme düşen takım hangisidir?
Eski Orman ve Su İşleri Bakanı olan AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Veysel Eroğlu başkanlığında, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Küresel İklim Değişikliği Araştırma Komisyonu toplantı yaptı.

Türkiye "su stresi" altında


Komisyonun üyelerine sunumda bulunan Akif Özkaldı, Türkiye'nin senelik aldığı yağış miktarının 450 milyar metreküp olduğunu kaydederek, kişi başına düşen senelik su miktarının 1347 metreküp dolaylarında olduğunu, dünya skalasına oranla senelik kişi başı 1000 ila 1700 metreküp su miktarı arasında su tüketimi yapan ülkelerin "su stresi" seviyesinin altında kaldığını, mevcut durumda Türkiye'nin kişi başına denk gelen su miktarı açısından "su stresi" seviyesinin altında olan ülkeler arasında bulunduğunu bildirdi.



Tarım ve Orman Bakanlığının havza ölçeğinde çalışmalarını yürüttüğünü bildiren Akif Özkaldı, son tahlilde 5 havzada su kıtlığının olduğunu, 4 havzada ise mutlak su kıtlığının söz konusu olduğunu, yapılan çalışmalarda 2050 senesinde 6 havzada su kıtlığının yaşanacağının belirlendiğini, 7 havzada da mutlak su kıtlığı var olacağının değerlendirildiğini kaydetti.

İklim değişikliği bağlantılı olarak Türkiye'yi gelecekte bekleyen tehlikelerden bahseden Akif Özkaldı, Türkiye'de hava sıcaklıklarının ciddi seviyede yükseleceğini, bilhassa Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde yaşanacak sıcaklık yükselişlerinin 2 dereceyi geçeceğini ifade etti. Gelecek senelerde toplam yağışların azalacağı uyarısını yapan Akif Özkaldı, yağış azalmalarının ise en çok kış mevsimlerinde olacağını, Karadeniz kıyılarında ise 150 milimetre dolaylarında yağış artışlarının olacağını, Türkiye'nin Güneydoğu ve Doğu bölgelerinde öngörülen sıcak hava dalgasının gün sayısının da, yüzyıl sonununa doğru 200 günlere çıkacağının öngörüldüğünü açıkladı. Sıcak hava dalgalarında yaşanacak hızlı artışla birlikte orman yangınlarının riskinin de yükseleceğini belirten Akif Özkaldı, toplam kar örtüsünde de azalmaların yaşanacağını, artan sıcaklıklar sebebiyle karın çabuk erime fazında olacağını, bunun da bahar ayları sonlarında ve yaz ayları boyunca su stresinin artacağı anlamına geldiğini ifade etti.


Konya ile Fırat-Dicle kapalı havzalarında büyük su açığı yaşanacak


Konya ile Fırat-Dicle kapalı havzalarında büyük su açıkları olmasının beklendiğini dile getiren Akif Özkaldı, Çoruh ve Doğu Karadeniz havzalarında bütün projeksiyon dönemlerinde su fazlalığı yaşanacağını, Kuzey Ege, Marmara, Susurluk, Yeşilırmak, Antalya, Batı Karadeniz, Batı Akdeniz, Aras ve Van Gölü havzasında suyun yeterli olacağının tahmin edildiğini bildirdi.

Yukarı Fırat Havzasının gelecek dönemde kardan ziyade yağmur olarak gelen yağışlardan besleneceğini de açıklayan Akif Özkaldı, Yukarı Fırat Havzası'ndaki karla kaplı alanlar da %44'ler oranında azalacağını, ayrıca karın toprak üstünde kalma süresinin azalacağını (45 gün kadar) kaydetti.

Türkiye'de güçlü bir su kanununun varlığına ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Akif Özkaldı, Tarım ve Orman Bakanlığı olarak da su kanunu düzenlemesinin yapılması arzusunda olduklarını sözlerine ekledi.