Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları nedeniyle bir dizi olumsuzluk yaşanıyor. Önceki günlerde Adana'da suya çekilen kovanlarda on binlerce arının telef öldüğü bildirildi.

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları nedeniyle bir dizi olumsuzluk yaşanıyor. Önceki günlerde Adana'da suya çekilen kovanlarda on binlerce arının telef öldüğü bildirildi. Arı yetiştiricileri bu ölümlerin nedeninin deniz kirliliği olduğunu düşünüyor. Uzmanlara göre ise bu geniş çaptaki arı ölümlerini tek nedene bağlamak imkansız.



Prof. Dr. Armağan Erdem Ütük, arıların ölümünün ortaya çıkarılması içi baldan, arılardan ve topraktan örnekler alınması gerektiğini aktardı. Bu örneklerin laboratuvarda incelenmesi sonucu gerçek sebebin anlaşılabileceğini kaydeden Ütük, düşmeyen hava sıcaklıklarına işaret etti. Arıların bu dönemde kış salkımı yapması gerektiğini belirten Ütük, sıcaklıklar nedeniyle işçi arıların halen daha çalışmayı sürdürdüğünü aktardı. Kovandaki kraliçe arının da yumurtlamaya devam ettiğini hatırlatan Ütük, bu aylarda bunun yaşanmaması gerektiğini bildirdi.

"Arılar bal yerine halen daha yavrularla ilgileniyor"


İşçi arıların bu dönemde bal gözlerini doldurması gerektiğini belirten Prof. Ütük, arıların halen daha doğan yavrularla ilgilendiğini kaydetti. Kış şartları iyice geldiğinde kovanlarda yeteri kadar bal bulunmayabileceğini ifade eden Ütük, bu nedenle çok sayıda kovanda arıların kışı atlatamayabileceğini belirtti. Bunun gibi sebepler yüzünden özellikle bahar aylarında büyük oranda arı telefi yaşanabileceğinin altını çizen Ütük, arı yetiştiricilerine tavsiyeler verdi.

Yoğun bal sağımından kaçınılmalı!


Arıların kış şartlarını atlatabilmesi için, yetiştiricilerin kovanlarda yeteri kadar bal stoğu bırakmaları gerekiyor. Yetiştiricilerin "sıkışık yetiştirmeye" başvurmaması gerekiyor. Bunun yanında bilinçsiz antibiyotik kullanımının azaltılması ve yoğun bal sağımından da kaçınmak gerekiyor.