Dünya Sağlık Örgütü’nün, 2019'un en büyük on sağlık tehdidinden biri kabul ettiği aşı karşıtlığı giderek artıyor.

Türk Neonatoloji (yenidoğan) Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Merih Çetinkaya, İstanbul'da geçen yıl gerçekleşen 220 bin doğumda, yaklaşık 1000 ailenin, topuk kanı taramasını reddettiğini anlattı.

dokuz8haber on Twitter: "İstanbul Tabip Odası, Türkiye'de giderek artan aşı  karşıtlığına dair açıklama yaptı. Aşı karşıtlığı 'halk sağlığı sorunu olma  potansiyeline erişmiştir' diyen İstanbul Tabip Odası, son yıllarda aşı  yaptırmayan aile sayısının

Prof. Dr. Çetinkaya, aşı karşıtlığı etkisinin yenidoğan taramalarını da etkilediğini "Ülkemizdeki yıllık 1 milyon 300 bin yeni doğumun büyük çoğunluğunda, bebeklere Hepatit B aşısı ve K vitamini iğnesi yapılıyor ve topuk kanı taraması yapıldıktan sonra bebekler taburcu ediliyordu. Ama son 2-3 yıldır, özellikle ailelerin sosyal medya paylaşımları ve Kovid-19 dönemindeki aşı karşıtlığı düşüncelerinin de etkisiyle bu oranlarda azalma olduğunu, ailelerin matbu bazı dilekçelerle bizlere başvurduğunu görüyoruz. Örneğin İstanbul'da geçtiğimiz yıl 200 binin üzerinde doğum gerçekleşti, 1000'e yakın aile ne yazık ki topuk kanlarının alınmasını reddetmiş" diyerek anlattı.

Türkiye'de Aşı Karşıtlığı: Bilinmeyen Karşısında Duyulan Korkunun İstismarı  - Sivil Sayfalar

Ailelerin hazırlanmış metinlerle hastanelere başvurduğunu söyşeyen Çetinkaya, "Bu metinlerde genel olarak bebeğin doğum şekli, doğum sırasında hiçbir müdahale uygulanmaması, canlandırma işlemi gerekecek olsa bile ailenin bilgisi ve onayı olmadan yapılmaması, bebeğe K vitamini iğnesi ile Hepatit B aşısı yapılması ve topuk kanlarının alınmaması gibi maddeler var. Aslında (doğumdan hemen sonraki) o bir dakikalık, bizim 'altın dakika' dediğimiz esnada canlandırma işlemine başlamazsak bebeği kaybedebiliyoruz" dedi.

Aşı Karşıtı Kampanyaların Tarihçesi - Evrim Ağacı

Akaryakıt Fiyatlarına Zammın Gölgesinde Gece Yarısı Artış! Akaryakıt Fiyatlarına Zammın Gölgesinde Gece Yarısı Artış!

Çetinkaya genetik taramalarda kullanılan kanın topuktan alınmasının ise tamamen anatomik kolaylık ve bebeğin canının yanmaması için tercih edildiğini belirtirken "Bu hastalıklar ne kadar erken saptanır ve uygun tedaviye başlanırsa, çocukların zekası o derece normal oluyor. Bir yenidoğan hastaneden taburcu olmadan önce, özellikle 48 ila 72 saat içerisinde ama, ekseriyetle taburculuk anında topuktan bir miktar kan örneği alınır. Bebeğin topuğu o esnada (havlu ve benzeri bir şeyle) hafif ısıtılır. Isıtılan bölgede kanın toplanması sağlanır. Çok ince bir iğne yardımıyla alınan birkaç damla kan da filtreler şeklindeki formlara emdirilir. Son derece basit bir işlemdir. Toplam 1 dakikayı bile geçmez. Bebek için de bir zararı kesinlikle yok" diye konuştu.

Aşı karşıtlığı üzerine | PolitikYol Haber Sitesi

Ancak tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de özellikle çocuklar için aşı karşıtlığı dikkat çeken bir boyuta geldiği gibi giderekte artış göstermeye devam ediyor.

İşte bazı örnek paylaşımlar;Kaynak: Yeniçağ

Editör: Gönül Güçlü