Bir milli servet olan ve yıkımının halen sorgulandığı Atatürk Havalimanı'nın çaktırmadan sökülüp taşınılan cihazları, yolcu köprüleri ve bagaj sistemleri bu defa öğrenildi...

Son skandalda Atatürk Havalimanı’ndaki cihazların, yolcu köprülerinin ve bagaj sistemlerinin geçen yıl sökülerek başka havalimanlarına taşındığı ortaya çıktı. Üstelik birçok cihaz da açılışını Erdoğan’ın yaptığı Antep Havalimanı’na kurulmuş.

Beşli Çete içerisinde yer alan şirketlere yaptırılan ve işlettirilen İstanbul Havalimanı’nın açılmasıyla birlikte 2019’da kapatılan Atatürk Havalimanı’nın yıkım kararının bir pazarlık gereği olduğu öğrenilmişti ki yeni skandal ortaya çıktı.

Atatürk Havalimanı’nındaki cihazların, geçen yıl sessiz sedasız sökülerek taşındığı açıklandı.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı rapora göre tüm itirazlara rağmen kapatılmasının ardından Atatürk Havalimanı’ndaki cihazlar atıl kaldı denildi ama neden "yenilendiği" açıklanmadı.

Raporda, Atatürk Havalimanı’ndan sökülerek Gaziantep Havalimanı’na taşınan ve kurulan cihazlara ilişkin ise şu bilgiler verildi:

Sıfır ve 2. El araç alacaklar dikkat! Araçlar zamlanıyor Sıfır ve 2. El araç alacaklar dikkat! Araçlar zamlanıyor

İstanbul Atatürk Havalimanı - Millet Bahçesi İnşaatı - Havayolu 101

•Gaziantep Havalimanı’nın yeni terminal binasına İstanbul Atatürk Havalimanı Dış Hatlar C Terminali’nde bulunan bagaj taşıma sistemleri taşındı. Bagaj taşıma sistemleri, eksik kalan kısımların temin edilmesiyle, kontrol ve muayene kabul işlemleri yapılarak hizmete alınmıştır.

•İki adet EDS tomografi cihazı ve iki adet patlayıcı iz dedektörünün kamu kaynaklarını etkin ve verimli kullanabilmek amacıyla Gaziantep Havalimanı yeni terminal binasına sevk işlemleri gerçekleştirildi. Cihazlar yeni terminal binasında kullanılmaya başlanmıştır.

•Atatürk Havalimanı’nda bulunan 6 adet yolcu köprüsü ve ekipmanları, ihtiyaç duyulan bakım-onarımları yapılarak Gaziantep Havalimanı’na taşınarak hizmete alınmıştır.

Raporun “İstanbul Atatürk Havalimanı cihazlarının sevkiyatları” başlıklı bölümünde ise “Atatürk Havalimanı’nın ticari yolcu trafiğine kapanması sebebiyle, havalimanında mevcut bulunan güvenlik sistem ve cihazları ihtiyaç duyulan diğer havalimanlarımızda değerlendirilmektedir. Bahse konu sistem ve cihazların büyük bir kısmının ilgili havalimanlarına gönderimi tamamlanmıştır. Talimat verilen cihazlardan kalanların ise sevkiyat çalışmaları devam etmektedir.” denildi.

"ATIL"DENİLDİ AMA CİHAZLARIN AYNI ZAMANDA YENİLENDİĞİ ORTAYA ÇIKTI

Cumhurbaşkanı Erdoğan Gine ziyaretini iptal etti: NATO zirvesine katılacak

Öte yandan raporda, Atatürk Havalimanı’ndan bulunan toplam 29 adet elektronik baskülün Denizli Çardak Havalimanı ve Tokat Havalimanı’na gönderildiği açıklandı.

Bu arada anlam verilemese de Atatürk Havalimanı’nın 2019 yılında kapatılmasına rağmen tam 827 personelin çalışmaya devam ettiği de açıklanırken DHMİ’nin raporunda Atatürk Havalimanı’nın personel durumuna ilişkin ise, “Havalimanları arasında en çok personel yoğunluğu 20 memur ve 807 sözleşmeli olmak üzere toplam 827 personel ile Atatürk Havalimanında bulunmaktadır” ifadelerine yer verildi.

İşin ilginç yanı ise bir taraftan Atatürk Havalimanı’ndaki cihazlar atıl kaldığı gerekçesiyle taşınırken bir taraftan da cihazların yenilendiği ortaya çıktı. Raporda, “2021 Yılı Yatırım Programı’ndan, İstanbul Atatürk Havalimanı’nda bulunan mobil X-Ray cihazının yenilenmesi için genel müdürlüğümüzce yetki verilmiş olup alım işlemleri havalimanı başmüdürlüğünce tamamlanmıştır” cümlesi dikkat çekti.

64 MİLYAR TL ÇÖP YAPILDI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) çalışmasına göre, Atatürk Havalimanı’nın kapatılmasıyla kamunun yaklaşık 64 milyar TL’lik yatırımı çöp oldu ve geçmişte büyük paralar harcanan uçak bakım tesisleri ise atıl kaldı.

BAKANLIKTAN İSE TUHAF AÇIKLAMA GELDİ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, ilk kez BirGün’ün gündeme getirdiği, milyonlarca lira harcanarak yapılan ve kullanılmayan havalimanlarına ilişkin yaptığı açıklamada, 76 milyon TL harcanan ve açıldığı 2020 yılından beri hiç kullanılmayan Balıkesir’deki Merkez Havalimanı’na ilişkin “Balıkesir Havalimanı, yine gerektiği anda kullanılmak üzere açık tutulmaktadır” ifadelerine yer verilmesi dikkat çekti.