Microsoft, Google, Tesla ve Facebook sonrası Apple da aynı "tasarruf" kararını uygulayacak. Beklenilen bu haber sonrası da uzun süredir devam eden "Resesyon" konusu başlamış oldu. Resesyon Nedir? Resesyon Döneminde Ne Olur? Daha önce Resesyon Oldu mu? Ne Zaman Oldu? soruları başladı...

Dünya resesyon korkusunu Microsoft, Google, Tesla ve Facebook sonrası Teknoloji devi Apple ile tazeledi.

Silikon Vadisi devlerinden Apple da gelecek yıl ekonomideki olası sıkıntılarla baş edebilmek için işe alımları ve harcamalardaki artışı yavaşlatmayı planladığı iddiası ile güne damga vurdu.

Bloomberg’te yayınlanan ve konuya yakın kaynaklara dayandırılan habere göre, dünyanın en değerli şirketi konumunda bulunan Apple bu adımı ile Meta Platforms ve Tesla gibi işe alımları yavaşlatan Amerikan şirketleri arasında giriyor.

Resesyon Nedir? Resesyon Döneminde Ne Olur? Daha önce Resesyon Oldu mu? Ne Zaman Oldu?

Resesyon nedir? Ekonomik resesyon ne demek? Resesyon döneminde ekonomide ne olur?

Türkçede "Kelime ve Dimne" adıyla bilinen eserde dürüstlüğün simgesi Kelile ve yalanın simgesi Dimne sırasıyla hangi hay Türkçede "Kelime ve Dimne" adıyla bilinen eserde dürüstlüğün simgesi Kelile ve yalanın simgesi Dimne sırasıyla hangi hay

Daha geçen ay ABD Merkez Bankası'nın (Fed) 1994 yılından bu yana en sert faiz artışını "enflasyon ile mücadele" başlığı altında gerçekleştirmesi ve bu eğilimin devam edeceğine dönük işaretleri piyasalardaki resesyon endişelerini arttırmıştı ki Microsoft, Amazon, Google gibi yavaşlamaya giden markaların arasına Apple’ın da katılması ABD ekonomisinin resesyona gireceğine dönük endişeleri kuvvetle muhtemel hale getirdi.

Apple konu ile ilgili sorulara henüz yanıt vermezken, Apple hisseleri ise yavaşlama haberlerinin etkisiyle eksiye geçerek 1,6 düşüşle 147,6 dolarda işlem görmeye başladı.

Şimdi ise Teknoloji devleriyle başlayan bu eğiliminin diğer sektörlere de sıçrayacağına emin bir gözle bakılıyor.

Resesyon Nedir? Resesyon Döneminde Ne Olur? Daha önce Resesyon Oldu mu? Ne Zaman Oldu?

Resesyon, makroekonomide geleneksel olarak reel gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYİH) iki veya daha fazla çeyrek yıllık periyotta arka arkaya negatif büyüme göstermesi durumu olarak tanımlanıyor.

Ekonomide "durgunluk" olarak da bilinen bu durum uzun bir resesyon süresinde asıl tehlikeyi taşıyor çünkü bu "ekonomik çöküş" olarak isimlendiriliyor.

Üstüste üç çeyreklik dönemde, büyüme oranı sıfır ile %2 arasında kalırsa, resesyon (ekonomide durgunluk) tehlikesinden bahsedilmeye başlanır ve böylesi bir ortamda; ekonomi ivmesini kaybeder,

Talepte canlanma görülmez ve genel olarak bir karamsarlık havası egemendir ve büyüme oranındaki her 1 puanlık gerileme, 80-100 bin kişilik bir işsiz kitlesinin iş bulmasını engeller.

Resesyon dönemlerinde, kapasite kullanım oranları %80'lerden 70'lere kadar, hatta daha da gerilere düşerken üretimde reel olarak bir duraklama eğilimi mevcut olur.

Bu dönemde, yatırım eğilimleri zayıflar.

Resesyon, 9-15 ay süre ile ekonomiyi etkiledikten sonra yerini yavaş yavaş canlanmaya bırakır ama bu tabi ki "en iyi şartlarda"