"Buğdayın anavatanı" olan Türkiye tarihinde ilk kez Hindistan’dan buğday ithalatına başladı...

Buğday ambarı olan Türkiye ekim alanlarını tek tek inşaat sektörü uğruna kaybederken Hindistan son 20 yılda buğdayı stratejik bir öncelik olarak aldı ve kalabalık nüfusunu doyurup, ihracatını artıracak üretim kapasitesine ulaştı.

Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle oluşan açıkta Hindistan bu sayede ihracatını ve gelirini artırırken Türkiye ise tarım alanlarına TOKİ'ye devretmekle meşgul.

Türkiye son olarak 50 bin tonluk buğday siparişi ile Hindistan'dan ithalat yapan ülkeler kervanını kapıldı.

Hindistan son 20 yıllık tarım politikas ile bir başarı hikayesi yazarken, Türkiye'de ise tam tersi bir durum yaşanıyor. Türkiye tarihinde ilk defa buğdaya bile muhtaç kaldı.

Hindistan'daki çiftçilerin bugün çok mutlu olduğu, zira ülkedeki buğdayın ihracat fiyatının sürekli arttığı öğrenilirken, Hindistan'ın ihraç ettiği buğdayın fiyatına yine geçen hafta yüzde 15 daha zam geldiği görüldü.

AKP iktidarındaki Türkiye'de ise son olarak Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün arazisi imara açılıp TOKİ'ye devredildi

Konya'daki Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün arazisi imara açılarak TOKİ'ye devredilmesine tepki gösteren kurumun eski müdürü Seydi Ahmet Bağcı, "Kullanılabilecek o kadar alan var iken, 100 yılı aşkın bir sürede ıslah edilen araziyi inşaat alanına, taşa çevirmek niye? Bu karar ülke tarımı adına büyük bir hatadır. Akla ve bilime aykırıdır" dedi.

Türkiye'nin ve Avrupa'nın en önemli tarımsal araştırma enstitüleri arasında bulunan Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nin arazisi rezerv yapı alanı olarak belirlenmişti ancak enstitünün verimli tarım arazileri ranta kurban edildi.

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş ise konu ile ilgili "Bu skandal kararı alanlar, ülkenin gıda güvenliği ve güvenirliliği adına yeniden gözden geçirmeleri ve bu tür uygulamalardan derhal vazgeçmeli" derken, Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Konya Şubesi tarafından yapılan açıklamada ise, "Ülkemizin tarımsal üretimini artırmak için önemli görevler üstlenmiş olan tarımsal araştırma enstitülerin arazilerini 'rezerv arazi' ilan etmek ülke tarımına ve tohumculuğuna yapılabilecek en büyük yanlışlıktır" dedi.

Ziraat Bankası ve Vakıfbank 10.000 TL'ye Kadar Ödeme! NAKİT ödemeler başladı! Hemen alınacak! Ziraat Bankası ve Vakıfbank 10.000 TL'ye Kadar Ödeme! NAKİT ödemeler başladı! Hemen alınacak!

Bahri Dağdaş Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün eski Müdürü Prof. Dr. Seydi Ahmet Bağcı, enstitüye ait arazinin bir bölümüne itirazlara rağmen şehir hastanesi yapıldığını ve şimdi de geri kalan kısmının ise TOKİ'ye devredileceğini açıkladı.