Bir eğitim öğretim yılına daha başlamak üzereyiz.

Bir eğitim öğretim yılına daha başlamak üzereyiz. 2020/2021 eğitim yılında bizleri neler bekliyor. Bu sene yaşamış olduğumuz pandemi süreci yeni eğitim yılında hangi değişikliklere yol açacak kimsenin henüz bilgisi yok. Özellikle bu sene okula başlayacak olan birinci sınıf öğrencileri için anne ve babalar ebeveynler ciddi anlamda merak içerisindedir. Tüm velilerin gözü kulağı milli eğitim bakanlığının yapacağı açıklamalardadır. Kayıtlar nasıl olacak, bu sene hangi yaş grubu kayıtları alınacak adrese dayalı sistemde kayıtlar otomatik olarak yapılacak mı? Çocukların hangi okul gurubunda eğitime başlanacağı konusunda hangi şartlar aranacak. Öğrenme kapasitesi yüksek olan çocuklar için ekstra uygulanabilecek durumlar var mı? En merak edilen sorulardır.



Okula Kayıt Olma Yaşı Kaçtır?



Milli Eğitim Bakanlığından yapılan açıklamaya göre Eylül 2020 de 69/70/71 ayını dolduran çocuklar için adrese dayalı sistemde mahallesinde bulunan ilkokula kayıtları otomatik olarak yapılmış olacaktır. Kayıt ile ilgili durumu e devlet üzerinden ya da e okul veli bilgilendirme sistemi üzerinden görebileceklerdir. Ancak veli ilkokul değil de yazılı bir dilekçe ile ana sınıfına başlamasını talep ederse bu talebi değerlendirme zorunluluğu vardır.



Bu haber kapsamında değerlendirmek gerekirse Eylül ayı sonuna kadar olan dönemde 66 ay ile 69 ay arasında kalan çocukların yaş kaybına uğramaması adına velilerin milli eğitim bakanlığına yapacağı yazılı izin ile bu yaş gurubu da ilkokul birinci sınıfa kayıt olabilecektir.

Madison Beer ifşa görüntüleriyle gündemde! Adı Kenan Yıldız ile aşk haberlerine karışmıştı! Madison Beer ifşa görüntüleriyle gündemde! Adı Kenan Yıldız ile aşk haberlerine karışmıştı!


Kayıt İşlemlerinde Zorunlu Olan Haller



Zorunluluk hâsıl eden durumlar ise şayet çocuk Eylül 2020 sonuna kadar olan dönemde 72/73/74/75 aylık olacak ise herhangi bir yazılı talep geçerli olmaksızın birinci sınıfa kayıt edilmesi zorunlu olacaktır. Toparlayacak olur ise 2020 yılında okula başlama yaşı şu şekilde olacaktır. 2020 Eylü ayı sonuna kadar;




  • 72/73/74/75 ayını doldurmuş olan çocuklar zorunlu olarak birinci sınıfa

  • 69/70/71 ayını doldurmuş olan çocuklar birinci sınıfa ama velinin yazılı talebi ile anasınıfına

  • 66/67/68 ayını doldurmuş olan çocuklar ana sınıfı ama velinin yazılı talebi ile birinci sınıfa

  • 58/58/59/60/61/62/63/64/65 ayını doldurmuş olan çocuklar yönetmelik gereği ana sınıfı



Kayıtlar yapıldıktan sonra şayet kontenjan boşluğu kalırsa 36 ile 58 ay arası çocuklarında ana sınıfına kayıtlarının alınabileceği belirtilmiştir. 36 ay altında kalan çocuklar kontenjan açılması durumunda anaokuluna kayıtları yaptırılabilir.



Nasıl Takip Edeceksiniz?



Çocuğunuzun doğduğu günden geçen ilk aydan itibaren Eylül 2020 ye kadar olan kısmını ay olarak sayın. Çıkan sonuca göre hangi okula gitmesi gerektiğini bulabileceksiniz. Ancak okul ile ilgili endişeleriniz var ise mutlaka bağlı bulunduğunuz adresteki okula gidip müdürlüklerden destek alabilirsiniz. Çocuğunuzun öğrenme ve kendisine yetme kapasitesine göre en uygun yönlendirme yapılacaktır. Yapılan değerlendirme sonuçlarına göre okul kaydınızı alacak ve veliler takibini e okul sistemi üzerinden tc kimlik numaraları ve okuldan kendilerine verilecek olan şifre ile kayıt takibini yapacaklardır.