Çin'de ortaya çıkan ve küresel bir boyut kazanan korona virüsüne karşı tedavi ve ilaç yöntemleri araştırılmaya devam ediyor.

Vakıfbank emekli maaşlarını kendi bankasından alanlara duyuru yaptı: 100.000 TL ödeme yapacak! Vakıfbank emekli maaşlarını kendi bankasından alanlara duyuru yaptı: 100.000 TL ödeme yapacak!

Çin'de ortaya çıkan ve küresel bir boyut kazanan korona virüsüne karşı tedavi ve ilaç yöntemleri araştırılmaya devam ediyor. Peki, klorokin korona virüsüne karşı iyi geliyor mu? Klorokin nedir? Klorokin nasıl kullanılmalıdır? İşte detaylar...



Klorokin nedir? 



Bilim insanları tarafından dünya genelinde hızla yayılan korona virüsüne karşı tedavi yöntemlerinde kullanılması için ilaç ve aşı araştırmaları yapılıyor. Sıtma tedavisinde kullanılan klorokin'in yeni tip Covid-19 virüsüne karşı da etkili olabileceği düşünüldü. Bu nedenle ilk olarak Fransa'da klorokinin kullanılmasına onay verildi. Fransız hükümeti tarafından klorokin ihracıtının yasaklanmasıyla birlikte korona virüsüne karşı etkin bir tedavi yöntemi olabileceğine inanıldı. Bu nedenle Amerika'da da kolora virüsüne karşı klorokin kullanılmaya başlandı.



FDA yetkilileri tarafından onaylanan klorokin ilacının içeriğinde ''fosfat ve hidroksiklorokin sülfat'' bulunuyor. Klorokin, sıtmayı önlemek ve tedavi etmek için kullanılan bir ilaç olarak biliniyor. Ağız yoluyla alınan klorokin, deney aşamasında da olsa korona virüsüne karşı kullanılmaya başlandı. Sıtmanın yoğun yaşandığı bölgelerde uzun yıllardır kullanımı devam eden klorokinin, karmaşık vakalarda etkili olduğu gözlemlendi.



Korona virüsüne yakalanan hastalarda meydana gelen enfeksiyonların iyileştirilmesi için klorokinin kullanılmasının mantıklı olduğu düşünülüyor. İçeriğinde bulunan fosfat ve hidroksiklorokin sülfat nedeniyle enfeksiyonlar, kırmızı kan hücrelerindeki aseksüel, bağırsaklardaki amebiyaz, omatoid artrit ve lupus eritematozusa karşı etkin bir koruma sunuyor. Klorokin'in henüz korona virüsüne karşı tek başına yeterli bir ilaç olduğu düşünülmüyor. Lakin, korona virüsü hastalarının tedavilerine yardımcı olabileceğine inanılıyor. Doktor kontrolü olmadan kullanılmaması gereken klorokinin önemli yan etkileri bulunuyor. Yüksek tansiyon hastalarının kullanmaması gerekiyor. İshal, iştahsızlık ve deri problemlerine yol açıyor.



Ayrıca, epileptik nöbetler ve görme bozuklukları gibi sorunlarla karşılaşmanıza da neden olabiliyor. Lakin, korona virüsü gibi sıtma hastalarında da ortaya çıkan vücut direncisinin düşmesi gibi temel problemlerde etkin koruma sağlıyor.