İlk kez Aralık 2019'da Çin'de Wuhan'da tanımlanan ve şimdi COVID-19 olarak adlandırılan yeni bir hastalık, öncelikle Çin'de yayılmaya devam ediyor, ancak diğer iki düzine ülkede de vakalar ortaya çıktı. Bu ne tür bir hastalık? Salgına bir koronavirüs

 İlk kez Aralık 2019'da Çin'de Wuhan'da tanımlanan ve şimdi COVID-19 olarak adlandırılan yeni bir hastalık, öncelikle Çin'de yayılmaya devam ediyor, ancak diğer iki düzine ülkede de vakalar ortaya çıktı.



Bu ne tür bir hastalık?



Salgına bir koronavirüs neden olur. Yaygın insan koronavirüsleri, soğuk algınlığı da dahil olmak üzere hafif ila orta derecede üst solunum yolu semptomlarına neden olurken, daha şiddetli tipler pnömoniye ve ölüme neden olabilir. Bu tür virüslerin adı, yüzeyinde bulunan taç benzeri sivri uçlardan gelir - "korona", "taç" anlamına gelir ve Latince'dir.



Virüsün bu türüne başlangıçta 2019-nCoV adı verildi, bu da "2019 yeni koronavirüs" ün kısaltmasıdır. 11 Şubat'ta Dünya Sağlık Örgütü bu hastalığa resmi bir isim verdi: COVID-19. İnsanlarda sıklıkla ciddi semptomlara neden olduğu bilinen üçüncü virüstür. Diğer ikisi MERS ve SARS .



Nereden geldi?



Koronavirüsler, deve, misk ve yarasa gibi hayvanlardan kaynaklanır ve genellikle insanlara bulaşmaz. Ancak bazen bir koronavirüs mutasyona uğrar ve 2000'lerin başında SARS salgını gibi hayvanlardan insanlara ve sonra insandan insana geçebilir . (SARS, "ciddi akut solunum sendromu" anlamına gelir.) Çin Ulusal Sağlık Komisyonu, 15 sağlık çalışanının enfekte olduğunu doğrulayarak virüsün insandan insana yayılabileceğini gösterdi.



Aralık 2019'daki bilinen ilk vakaların hepsi olmasa da çoğu, Çin'in Wuhan şehrinde bir hayvan pazarına kadar takip edildi ve enfekte olmuş canlı hayvanlarla temastan geldiğine inanılıyor. Pazar o zamandan beri kapalı. Wuhan büyük bir lojistik ve ulaşım merkezidir . Şanghay'ın yaklaşık 500 mil batısında yer alır ve 11 milyondan fazla insana ev sahipliği yapar.



Semptomlar neler? Bu hastalık neye benziyor?



Erken belirtiler ateş ve kuru öksürüğü içerir. Bazı insanlar ayrıca yorgunluk, baş ağrısı ve daha az sıklıkla ishal yaşarlar. Nefes darlığı yaklaşık 5 gün içinde gelişebilir.



Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, şimdiye kadar vakaların yaklaşık yüzde 80'i hafif görünüyor. "Hafif", ​​soğuk benzeri semptomlardan grip benzeri bir trene çarpma hissine götürüyor gibi görünüyor. Doktorlar, bu semptom yelpazesine sahip hastaların dinlenmeleri ve bol miktarda sıvı içmeleri ve başkalarına bulaşmasını önlemek için kendini izole etmeleri gerektiğini, ancak mutlaka hastaneye yatmaları gerekmediğini söylüyor.



Bununla birlikte, özellikle daha kötüsü için bir dönüş yaparlarsa, doktorlarına danıştıklarından emin olmalıdırlar. Vakaların yaklaşık yüzde 20'si daha ciddidir ve hastaneye yatmayı gerektirir. Şiddetli vakalardaki semptomlar arasında pnömoni (nefes almayı zorlaştıran) ve böbrek yetmezliği bulunur. Hastalık ölümcül olabilir.



Ateşi olan biri Wuhan koronavirüsü için taranmalı mıdır?



Bu enfeksiyonun belirtileri, soğuk algınlığı veya grip için olanlarla aynı görünebilir, ancak şu anda Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin sağlık hizmeti sağlayıcıları için yönergeleri, yalnızca son zamanlarda Wuhan'a seyahat eden veya yakın temasta bulunan kişileri taramayı önermektedir. enfekte bir kişiyle. CDC virüsü, Çinli sağlık görevlilerinin 12 Ocak'ta elde ettiği ve kamuya açık hale getirdiği virüsün genetik sekansına dayanarak geliştirdiği bir teşhis testi ile doğrulayabilir.



Kimler enfekte olma riski altındadır?



Dünya Sağlık Örgütü'nün koronavirüs Acil Komitesi, 22 Ocak tarihli bir basın toplantısında, vakaların yaklaşık dörtte üçünün 40 yaşın üzerindeki kişilerde olduğunu ve "ölen vakaların çoğunun kardiyovasküler hastalık ve diyabet gibi altta yatan önemli koşulları olduğunu" söyledi. Ancak sağlıklı, genç bireylerde doğrulanmış vakalar vardır.



Bu virüs için hangi tedaviler önerilir?



COVID-19 için virüse özgü tedavi yoktur. CDC semptomları yönetmek ve hafifletmek için destekleyici bakım önermektedir . Araştırmacılar, bu yeni koronavirüs üzerinde bir etkisi olup olmadığını görmek için mevcut antiviral ilaçları test ediyorlar.



Etkilenen ülkeler ve bölgeler nelerdir?



Bugüne kadar, en az 20 ülke veya yer vakaları onaylamıştır. ABD, Avustralya, Kanada, Finlandiya, Fransa, Almanya, Japonya, Malezya, Nepal, Filipinler, Singapur, Güney Kore, Tayvan, Tayland ve Vietnam dahil olmak üzere Çin dışındaki yerlerde en az 430 vaka tespit edilmiştir .



Bugüne kadar on beş ABD vakası rapor edilmiştir. ABD'de hastalığın insandan insana bulaşının ilk örneğini işaret etti ; yakın zamanda Çin'e seyahat eden bir kadın, Chicago'ya döndüğünde virüsü kocasına yaydı.



Nasıl yayılır?



Sağlık yetkilileri, virüsün solunum yolundan sıvı alışverişi yoluyla kişiden kişiye geçebileceğine inanıyor, ancak yine de tam olarak nasıl olduğunu bilmiyorlar. Solunum yolu muhtemel görünmektedir, çünkü üyeleri enfekte bir kişiyle uzun süredir yakın temasta olan ailelerde vaka kümeleri gözlemlenmiştir. Wuhan'da virüsün bir kişiden diğerine birden çok kez yayılabileceğine dair kanıtlar var - grip gibi bir hastalığın yayılma şekli. Bu, küresel sağlık görevlilerinin uluslararası davalarda izlediği bir şey.



Bu ne kadar ciddi?



Çin'in Hastalık Önleme ve Kontrol Bürosu'na göre bu virüs " çok bulaşıcı ". Ancak ajans, hastalığın 2003 yılında SARS salgınına neden olan kadar virülan olduğunu düşünmüyor. CDC'ye göre genel Amerikan kamuoyuna yönelik risk "düşük" : Çoğu vaka Çin'de bulundu ve bu yüzden uluslararası yayılım sınırlıdır.



Salgının yayılmasını kontrol altına almak için neler yapılıyor?



Çin devlet medyasına göre , Çin'deki hükümet yetkilileri , Wuhan'a çift yönlü otobüs, metro, feribot, uçak ve trenle ulaşımını geçici olarak durdurdular . En az 12 diğer Çin şehri de sınırlı bir yolculuğa sahiptir. Seyahat yasağı, Çin takvimindeki en büyük tatilden sadece birkaç gün önce geldi: Ay Yeni Yılı. Bu tatil sezonunda her yıl yüz milyonlarca insan 25 Ocak'tan başlayıp Şubat ayına kadar uzanıyor.



ABD dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki havaalanları , etkilenen bölgelerden gelen yolcular için tarama prosedürleri uygulamıştır . 28 Ocak'ta ABD toplam 20 havalimanının Çin'den gelen yolcuları taramaya başlayacağını duyurdu .

Emekli Maaşlarını Ziraat Bankası Üzerinden Alan Tüm EMEKLİLERE 200.000 TL'ye Kadar Nakit Ödenecek! Emekli Maaşlarını Ziraat Bankası Üzerinden Alan Tüm EMEKLİLERE 200.000 TL'ye Kadar Nakit Ödenecek!


27 Ocak'ta CDC ve ABD dışişleri bakanlığı, yolcuların Çin'e zorunlu olmayan tüm seyahatlerden kaçınmalarını önerdi .



Zirve koronavirüse ulaştık mı?



Bilim adamları söylemek için çok erken. Ana soru, iletim hızı düştü mü?



Xi'an Jiaotong-Liverpool Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından Çin hükümetinin halka açık sayılarına dayanan bir model, Hubei eyaleti dışındaki yeni davaların sayısının azalmaya başladığını gösteriyor .



Ancak bir modelin tahminlerinin kalitesi, mevcut verilerin gerçekliği ne kadar iyi yansıttığına bağlıdır. Vakaları doğrulama yöntemi zaman içinde tutarlı mıydı? Şüphelenilen her vaka test edilmek için bol miktarda test kiti var mı? Bunlar açık sorular.



Bu arada, 13 Şubat'ta Hubei eyaleti, yeni koronavirüs enfeksiyonlarını tanımlama kriterlerini, COVID-19'un tüm semptomlarını sergileyen, ancak virüsün kendisi için test edilmemiş veya test edilmemiş hastaları içerecek şekilde genişletmiştir. Bu, hastalığın merkez üssünde bildirilen vakalarda dramatik bir artışa neden oldu.