Rusya ve Ukrayna krizinde Şimdi de Avrupa'yı nükleer Sızıntı ve patlama korkusu sardı. Dünyanın gördüğü en büyük nükleer felaket olan ve binlerce insanın hayatını kaybetmesine sebep olan Çernobil Rusya'nın kontrolüne geçti. Özellikle yıllardan bu yana tesisin kapalı ve korumalarla kaplanmış olmasına rağmen sızıntının yeniden başladığı iddiaları gündemde. Rusya'nın Çernobil’i kontrol altına alması ile birlikte atacağı adımlar tüm dünya tarafından merakla bekleniyor.

Rus askerleri, Ukrayna'nın başkenti Kiev'de 110 kilometre uzaklıkta bulunan Çernobil nükleer santralini ele geçirdi. 1986 yılında dünyanın en büyük nükleer felaketinden sebep olan Çernobil'in Rus askerleri tarafından ele geçirilmesi ile birlikte Avrupa'yı ve dünyayı büyük bir korku saldı. Faaliyetine devam eden son reaktör 2000 yılında kapatılmıştı. Ancak buna rağmen reaktörün tamamen devre dışı kalması ve nükleer sızıntıların önlenmesi için çalışmalar hala devam ediyordu.

TBMM onayladı! EMEKLİ MAAŞLARINI alanlara ay sonuna kadar 10.000 TL ödenek hazırlandı! TBMM onayladı! EMEKLİ MAAŞLARINI alanlara ay sonuna kadar 10.000 TL ödenek hazırlandı!

Akşam saatlerinde açıklamıştı

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya'nın ülkesini işgal etmesi sonrasında dün akşam saatlerinde bir açıklama yapmış Rus askerlerinin Çernobil nükleer santralini ele geçirmeye çalıştıklarını tüm dünyaya duyurmuştu. Twitter'dan açıklama yapan zelensky, santralde güvenlik görevlisi olanların 1986 yılında yaşanan trajedinin tekrar yaşanmaması için can verdiklerini de söylemişti. Zelenskiy aynı zamanda bunun tüm Avrupa için bir savaş ilanı olduğunu da dile getirmişti.

rusya-ukrayna-krizinde-cernobil-tehlikesi-patlarsa-dunya-savasi-cikar-2

Gece saatlerinde ele geçirildi

Rus güçlerinin Dün Gece saatlerinde Çernobil nükleer santrali ele geçirdiği öğrenilmişti. Ukrayna yetkilileri Rusların saldırısı sonrasında santralin güvende olduğunu söylemenin imkansız olduğunu belirtirken bunun Avrupa için en büyük tehdit olduğunu da açıklamıştı.

Patlama ve sızıntı tehlikesi var mı?

1986 yılında büyük bir trajediye sahne olan Çernobil Nükleer Santrali 4 reaktörden oluşuyor. Son reaktör 15 Aralık 2000 yılında kapatılmıştı. Ancak reaktör kapatılsa bile kalıntılarının tamamen yok edilmesi ve devre dışı kalması onlarca yıl alabiliyor. Çernobil nükleer santralini ele geçiren Rusya'nın bundan sonraki atacağı adımlar ise tüm dünyada merak konusu oldu. Rus yetkililer şu anda çernobil konusunda herhangi bir açıklama yapmadı.

Editör: Volkan Arık