Türk Tabipleri Birliği İkinci Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, “Bu şekilde devam ederse hayati olan ameliyatlar duracak ve insanların yaşamı tehdit altına girecek” dedi.

Devletin alacaklarını tahsil edemeyen medikal firmaları, 6 Aralık itibariyle devlet ve üniversite hastanelerine tıbbi cihaz ürünlerinin satışını ve sevkini durdurmuşlardı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sektör temsilcileriyle bir araya gelerek 25 Aralık’a kadar firmalara 3 milyar lira ödeme yapılacağını taahhüt etti ancak kriz çözülmedi ve geldiği noktada halk sağlığı sorununa dönüştü.

Kamu ve üniversite hastanelerinden 6 milyar TL'lik alacağı olduğu halde bu ödemeyi 19 aydır alamayan tıbbi cihaz sektörü temsilcileri geçtiğimiz Eylül ayındaki protestoları dikkate alınmayınca “Bundan sonra halk sağlığı sorunu ile ilgili oluşacak problemlerin sorumlusu bizler değiliz” diyerek sağlık kuruluşlarına tıbbi cihaz sevkiyatını 6 Aralık itibari ile durdurmuşlardı.

Saglikta-buyuk-kriz-108109

“Sektörümüz devletine güvenip malzeme verdi, vergisini de ödedi. Böyle bir ticaret dünyanın neresinde var" diyen Türkiye Sağlık Endüstrisi İşverenleri Sendikası (SEİS) Başkanı Metin Demir önderliğinde tıbbi cihaz sektörü temsilcileri kamu hastaneleri ve üniversite hastanelerinden 21 aydır biriken vadesi geçmiş 6 milyar TL alacaklarının ödenmesine yönelik taleplerini belirtip çözüm istemişlerdi.

Ödenmeyen malzeme ücretleri ve kur kriziyle birlikte başlayan ameliyat ve tıbbi malzeme krizi derinleşti ve Türk Tabipleri Birliği İkinci Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, “Bu şekilde devam ederse hayati olan ameliyatlar duracak ve insanların yaşamı tehdit altına girecek” dedi.

bakan1

“Sağlıkta dönüşüm politikalarının ülkeyi getirdiği noktada sağlıkta çöküş yaşanıyor” diyen Ökten,  “Sağlık Bakanlığı medikal firmalarla görüşüp yaşanan problemi çözmüyor. Ortopedi, beyin cerrahı ve kardiyolojide ciddi sorunlar var. Şu anda halk sağlığı hiçe sayılıyor. Omurga stabilizasyon malzemeleri alamadığımız için şu anda omurga ameliyatlarını yapamıyoruz. Kriz çözülmezse önümüzdeki günlerde tüm branşlar ciddi problem yaşayabilir” diyerek konuşmasını sürdürdü.

Yaklaşık 2 yıldır devletin medikal firmalara olan borcunu ödememesi ve döviz kurunda yaşanan artış, sağlıktaki krizi her geçen gün daha da büyütüyor.

BirGün'den Berkay Sağol'un haberine göre, Bakanlığın firmalara gecikmiş alacakların ödenmesi için verdiği talimata karşın ödemelerde hâlâ problem yaşandığı ve sektördeki firmalar arasında bir ayrımcılık yapıldığı iddia ediliyor. Medikal firmalardan alınan bilgilere göre, “hayati öneme sahiptir” ibaresi olmadan total kalça protezi, kalp ve beyin pili, stent, eldiven, enjektör cilt kalemi ile omurga ve ortopedi ameliyatlarında kullanılan malzemeler devlet hastanelerinde ve üniversite hastanelerinde bulunamıyor.

68970

Yaşanılan kriz ile ilgili dikkat çeken nokta ise tüm bu devlet hastanesi ve üniversite hastanelerinde yaşananlara rağmen özel hastanelerde malzeme konusunda hiçbir sorun yaşanmıyor ve hastalar tıbbi malzeme bulunamadığı için özel hastanelere yönlendiriliyor iddiası.

Türkiye'nin yüz ölçümü yaklaşık 780 bin kilometrekareyken en büyük il Konya'nın yüz ölçümü yaklaşık kaç kilometrekaredir Türkiye'nin yüz ölçümü yaklaşık 780 bin kilometrekareyken en büyük il Konya'nın yüz ölçümü yaklaşık kaç kilometrekaredir

Ülkemizdeki özel hastenelerden Medipol Hastaneleri ve Medipol Üniversitesi sahibi Türkiye Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan sağlıkçılarla birlikte, devlet hastane ve kurumları da gelinen noktada acil çözüm bekliyor.