EYT Salı Günü Belli Oluyor! Tüm Detaylar Açıklandı! Cumhurbaşkanı Talimatı verdi!

EYT çalışmasında son haftalara giriliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin Salı gününü işaret etti. Teknik süreç tamamlandıktan sonra sonuçlar halk ile paylaşılacak. EYT çalışmaları devam ederken asgari ücrete yönelik sürecin sonuçları da kulislerde yer alıyor. 2023 yılı asgari ücret rakamı için net sonuç 20 Aralık tarihinde gerçekleşecek. 

Bakan Bilgin konu üzerine Aralık ayıda konunun netleşeceğini ifade etti. Teknik çalışmalar bittikten sonra tasarı meclise sunulacak. Bu sürecin bu denli uzamasındaki sebep ise dijital ortamda 8 Eylül 1999 tarihi öncesi kaydı bulunmayanlar sebebiyleydi. EYT’den faydalanmak isteyen vatandaşlar iş başlangıç tarihlerini teyit ettirebilmek için süreci değerlendirmeye devam ediyor. 

EYT’li İşçi İlk Emekli Maaşını Ne Zaman Alacak?

Kıdem tazminatı ödemesi için de özel bir kredi oluşturuldu. Bakan Bilgin, Hazine ve Maliye Bakanı Nebati için hazırlığın sürdüğünü ifade etti. EYT yasasının meclise sunularak halka duyurulması Bakan Bilgin ile Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılacak. 2023 yılına girmeden süreç kesinleşmiş olacak. Ancak meclisin tatile girme süreci takvimi etkilerse Ocak ayının ilk haftası kesinleşecek. 2023 Şubat ayında ise EYT’den faydalanan kişiler ilk maaşlarını alabilecek.

14 Milyon EMEKLİYE Müjdeler Geldi! Maaş Alan Emekliler İçin Son Kez 12000 TL Ödeme O Kurum Tarafından Yapılacak! 14 Milyon EMEKLİYE Müjdeler Geldi! Maaş Alan Emekliler İçin Son Kez 12000 TL Ödeme O Kurum Tarafından Yapılacak!

EYT’den Kimler Faydalanabilecek?

EYT yasasında son ve kritik tarih 26 Aralık oldu. Son Kabine toplantısı ile duyurulacak. EYT yaş şartı 8 Eylül 1999 öncesinde sigorta girişi bulunmalıdır. 5 Bin prim gün sayısını dolduran her hak sahibi (kadınlarda 20, erkeklerde 25) yıl şartını karşılarsa süreci tamamlamış olacaktır. Kıdem tazminatının ödenebilmesi için Kredi Garanti Fonu uygulaması gündeme getirildi. TİSK başta olmak üzere işverenlerden gelen bu talep geri yanıtsız kalmadı. Kıdem tazminatı konusu işverenlerin maddi olarak ferahlamasını sağlayacak ek gelir oluşturacak. EYT sebebiyle işten çıkacak olan onlarca çalışan için işverenler maddi kaynağa düşük faiz oranları ile erişebilecek.

EYT’li Olacakların İstatistiki Bilgileri Paylaşıldı!

En geç Ocak 2023’te yayınlanacak olan yasa ile emeklilik işlemleri de aynı anda başlayacak. Önümüzdeki hafta Salı günü itibariyle Asgari ücret netleşecek ve EYT ile ilgili kredi desteği de sağlanmış olunacak. Yapılan istatistikler SSK ile çalışanların oluşturduğunu ifade etti. EYT tasarısından faydalanacak olan kişilerin yaş istatistiği de çıkarıldı. EYT’li olacak kişilerin yaş aralığı 45 ile 50 arasında değişiyor. 

EYT ile emekli olacak olan kişiler çalışma yaşantısına devam edebilecek. Yapılan istatistikler bu kişilerin şirketlerin bel kemiği olduğunu gösteriyor. Bu nedenle şirketlerde çalışan ve önemli pozisyonda olacak tüm EYT’liler hem emekli olacak hem de çalışmaya devam edebilecek.

EYT’den Faydalanacak Çalışan Neler Yapmalıdır? İşten Ayrılma Süreci

Çalışanların emeklilik işlemlerini başlatabilmesi için işinden ayrılması gerekir. EYT ile işten ayrılacak olan kişinin işten çıkış belgesi alması gerekir. Ardından işten çıkış işlemlerinden SGK’nın bilgilendirilmesi gerekir. SGK bildiriminde bulunacak olan EYT’li sebep olarak emekli olacağını belirtecektir. Bu sayede tazminat alma hakkını elde edecektir. Kıdem tazminatı almak isteyen bir EYT’linin çalıştığı iş yeinde en az 1 yıllık kariyeri bulunmalıdır. İşinden kendi isteği ve işlemiş olduğu bir kusuru dışında çıkmalıdır. İşinden istifa edecek olan bir eleman kıdem tazminatı alamaz. Bu durumun yasal olarak istisnai halleri de bulunur. İstifa eden bir çalışanda Kıdem Tazminatı alabilir. Bunun için tek şart emekliliktir. Emeklilik sebebiyle kişiden kaynaklı bir işten ayrılış kıdem tazminatı hakkı doğurur. Bu nedenle EYT kapsamında işinden ayrılacak bir işçi kıdem tazminatını her şekilde alabilecektir.

Kıdem Tazminatı İşten Ayrılan EYT’liye Verilir mi?

EYT’linin tazminat ödemesi klasik işten çıkarılma sürecinde yapılan ödemede olduğu gibidir. Çalışılan yıl ile alınan son brüt kazanç üzerinden hesaplanarak ödenir. Brüt ücret tutarı içerisine yıl içinde işçiye yapılan ödemelerde dahil edilir. Kıdem tazminatından yalnızca o dönemin para politikası göz önüne alınarak damga kesintisi yapılır. Kıdem tazminatı ödenirken çalışılan gün/ay süresi dikkate alınır ve ödeme taksite böldürülemez.

Örnek Kıdem Tazminatı Ödeme Tablosu

Ayda 12 bin TL brüt ücret alan bir kişi ikramiye olarak brüt 24 bin TL alacaktır. Bu kişi için 12 yıllık hizmet süresini geçirmiş olduğunu düşünelim. Ücretine ek ikramiye sonrası giydirilmiş brüt ücreti 14 bin TL olacaktır. Bu işçinin kıdem tazminatı ise 168 bin TL oluyor. Hesaplanan tutardan yalnızca damga vergisi kesiliyor. Şu anki şartlarda damga vergisi kesintisi 1.275,12 TL’dir. Bu kesinti sonrası elde kalan net kıdem ücreti 12 yıllık çalışan için 166.724,88 TL’dir.