Dünyayı etkisi alan Korona virüsün hızla yayılması ve durdurulamaması birçok sektöre çok ağır darbeler vurdu. Türkiye’de en çok iş sahasına sahip olan işletmeler, esnaf ve sanatkârlar en çok etkilenendir.

Dünyayı etkisi alan Korona virüsün hızla yayılması ve durdurulamaması birçok sektöre çok ağır darbeler vurdu. Türkiye’de en çok iş sahasına sahip olan işletmeler, esnaf ve sanatkârlar en çok etkilenendir. Geçtiğimiz aylarda sokağa çıkma yasağı yaşandığı ülkemizde alışveriş merkezlerinin kapanması, eğlence kulüplerinin sınırlandırılması esnafları zor durumda bıraktı.

Haziran ayında yaşanan normalleşme dönemi bir nebzede esnafları rahatlatsa da virüsün durdurulamamasından dolayı esnafların mağduriyetleri devam etmekte. Bu süreçte küçülmeye giden esnaflar birçok çalışanına ücretsiz izne çıkarmak zorunda kaldı.

Esder Başkanının Esnaflar İçin Talepleri


Esnaf ve sanatkârlar derneği başkanı Mahmut Çelikuş geçtiğimiz günlerde önemli açıklamalarda ve taleplerde bulundu. Yazılı açıklama yapan Çelikuş yazısında esnafların mağduriyetlerinden ve ödeme planlarında devletten destek beklediklerini açıkladı. Çelikuş; Korona virüs esnaflarımızı çok kötü etkilemiş birçok işletme batma aşamasına gelmiştir.

Devletimiz bir an önce esnaflarımıza destek vermelidir. Kamu borçları biriken esnaflarımız bu borçları ödemekte zorluk çekiyor. İşletmelerin kamu borçları bir an önce faiz olmadan ertelenmelidir. Ayrıca vergi ve prim ödemelerinde de işletmelere destek sağlanmalı. Esnaflar çok zor durumlardan geçiyor eğer müdahale edilip destek sağlanmazsa birçok esnaf kepenk kapatmak zorunda kalacaktır.

Esnafların Borçlarına Faiz Katılmasın


Mahmut Çelikuş’un yazısında diğer değindiği konu ise faizler. Kamu Borçlarında yapılandırma isteyen dernek bu yapılandırmalara faiz eklenmesini talep ediyorlar SGK ve Bağ-kur prim borçları olan esnaflarında faiz olmadan ertelenmesi gerektiğinin altını çiziyor. İşletmelerin bir yandan Korona virüsle mücadele etmesi bir yandan borçların birikmesi ve ödeme zorluğu yaşanması işletmeleri çıkmaza sokmuştur. Bunun yanında borçlara eklenen faizler işletmeleri kara kara düşündürmeye başlatmıştır. Bir an önce bu büyük problemlere devlet destek vererek çözüme ulaştırması gerektiğini yazında birçok kez vurguladı.

OSTİM Genel Sekreterinden Yazılı Açıklama


Esnafların yaşadığı zorluklarına sessiz kalmayıp yazılı açıklama yapan bir diğer isimde OSTİM Organize sanayi bölgesi Sanayici işadamları ve Yöneticiler Derneğinin Genel Sekreteri M. Duran olmuştur. Duran yaptığı açıklamada Esnafların sıkıntı yaşadığını ve bu sıkıntıları ortadan kaldırmak için devletin desteğinin olması gerektiğini belirtti.

Duran; Ülkemizde birçok büyük, küçük, orta düzeyde işletme bulunmakta, en küçük işletmeden tutunda en büyük işletmeye kadar bir çok esnaf zor günler geçiriyor. Bir an önce müdahale edilmezse işletmelerin birçoğu iflas edecek. Devlet desteklerinin en başında bekletilmiş olan esnaf borçları faiz olmadan düşük fiyatlarla taksitlendirilmelidir. İşletmelerin karları %50 ye kadar düştü. Kar elde edemeyen işletme kamu borçlarını ödemek de güçlük çekiyor.

En kısa zamanda devlet den esnaflar için güzel destekler geleceğini umuyoruz. Yapılan yazılı açıklamalar sonunda birçok esnaf gözleri devletten gelecek olan desteklemeye çevirdi. Birçok esnaf devletten gelecek müjdeli olacak haberi bekliyor.