Şeker kotası nedir, neden var? Resmi gazetede yayınlanan yeni cumhurbaşkanı kararına göre Türkiye Şeker sektöründe 2022 -2023 pazarlama yılı için kotalar belli oldu. Şeker kotasında A kotası miktarı 2 milyon 750 bin ton oldu. Yeni kararlara göre 2022 -2023 yılında a kotası 2 milyon 750 bin ton olurken pancar şekeri a kotası 2681250 ton de kotası ise bu rakamın %5 oranında 134 bin 062 ton oldu.
Şeker kotası nedir, neden var?
Şeker kotası nedir ve neden var sorusunun yanıtı da haberlerin ardından vatandaşlar tarafından merak edilmeye başlandı. Özellikle son dönemlerde basında çıkan şeker stoklarında sorun var şeker fiyatları artacak gibi haberler sonrasında bu aramalar yoğun bir şekilde arama motorunda yapılmaya başlandı. Şeker kotası aslında bu yıl çıkan bir kanun değil. Şeker Kanunu'na göre Yurtiçi talebe göre üretilen ve yıl içinde iç pazara verilen şeker miktarına kota uygulanıyor. Yurt içinde iç pazara verilen şeker miktarı A kotası olarak belirlenirken güvenlik payı için bulundurulmak üzere üretilen şeker miktarı B kotası olarak biliniyor. Şeker kotası kararı, 1998 yılında şeker üretiminin gereksinimin üzerinde çıkması ve stokların artması nedeniyle alınan karar oldu. Şeker üretimi ve Ardında istikrarı sağlamak amacı ile de 2001 yılında şeker yasası çıkarıldı.
Şeker stoklarında sorun var mı?
2022 ve 2023 yılı şeker kotası belirlendikten sonra vatandaşlar ise şeker stoklarında sorun var mı sorusuna yanıt aramaya başladı. Hükümetten yapılan açıklamalara ve sektör Kaynaklarına göre şu anda şeker stoklarında Herhangi bir sorun bulunmuyor.