2001 krizini yaşayan bilir, hükümet deviren bir kriz yaşanmış ve tarihe kara Çarşamba olarak geçmişti. Ancak o zaman bile vatandaş TL’ye inancını bu kadar yitirmemişti.

Yaşanılan süreçte altın ve dolar kurundaki yükselişle vatandaşın bankalardaki toplam mevduatı içinde döviz ve altının payı yüzde 62,2 ile şimdiden rekor kırdı. Bu oran meşhur 2001 krizi döneminde bile yüzde 61,5'e kadar yükselmişti.

1998 Rusya krizi nedeniyle Türkiye’nin en önemli ihracat ortağını kaybetmesi ve cari gelirlerde ciddi düşüşler, ardından yalnızca can ve mal kaybına neden olmayan, Marmara gibi Türkiye’nin en önemli sanayi bölgesini kullanılamaz hale getiren 1999 yılında başta kâbusumuz olan Düzce depremi olmak üzere iki büyük deprem yaşanması derken mutlak sonuç 2001 krizi yaşanmıştı ve sonuç olarak vatandaşın mevduatı içinde döviz ve altının payı yüzde 62,2 olmuştu.

Enflasyon01-696x398

Günümüzde şükür Düzce gibi bir felaket yaşanmadı ama yaşanılanlara bakılırsa çok daha kötü bir sonuçla bitecek bir krizin eşiğinde bulunuyoruz zira altın ve dolar kurundaki yükselişle vatandaşın bankalardaki toplam mevduatı içinde döviz ve altının payı yüzde 62,2’yi şimdiden bulmuş durumda.

Merkez Bankası (TCMB), dolar kurunun 14'ü görerek rekor kırdığı 26 Kasım-3 Aralık haftasına ilişkin bankacılık verilerini açıkladı.

Yapılan açıklamada yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduatı bu dönemde 1 milyar 104 milyon dolar düşüşle 231 milyar dolara gerilediği, dolar/euro ve dolar/ons altın paritelerinden arındırıldığında bu dönemde yerleşiklerin yabancı para mevduatında düşüş 667 milyon dolar olduğu, İlgili düşüşün 57 milyon doları ABD dolarından, 507 milyon doları eurodan, 109 milyon doları altından kaynaklı olduğu görülüyor. Söz konusu haftada yurt içi yerleşiklerin TL mevduatı ise, 8,3 milyar TL düşüşle 1 trilyon 881 milyar TL'ye gerilemiş durumda.

Saz çalan kimselere verilen ad hangisidir? Saz çalan kimselere verilen ad hangisidir?

5d85de960f25440d44aa7fb4

Sonuç olarak ise yurt içi yerleşiklerin yani vatandaşın bankalardaki toplam mevduatı içinde yabancı para payı yüzde 62,2 ile tüm zamanların zirvesine yükselmiş durumda.

Bu konuda uzmanların görüşü ise ABD’de 14/15 Aralıkta yapılacak Fed toplantı ve açıklaması sonrası yükselişe geçmesi muhtemel kurlar, özellikle toplantı öncesi yetkililerce açıklamış durumda bulundukları faiz atışlarını 2022’yılında uygulayacakları düşünüldüğünde yeni yılın ilk çeyreğinde daha da artacağı için, şu anda 62,20 ile rekor kırmış yabancı para oranının daha da yükseleceği yönünde.