TRT1'in çok sevilen dram dizisi Masumlar Apartmanı her salı izleyici karşısına çıkmaya devam ediyor. Karakterlerinin yaşadığı psikolojik problemlerle gündeme gelen Masumlar Apartmanı dizisinde Birkan Sokullu'nun canlandırdığı Han karakterinin hastalığı m

Kanal D O Dizinin Yayın Hayatına Son Verdi! Dizinin Yeni Bölümüne Gün Sayılıyordu Ancak... Kanal D O Dizinin Yayın Hayatına Son Verdi! Dizinin Yeni Bölümüne Gün Sayılıyordu Ancak...
TRT1'in çok sevilen dram dizisi Masumlar Apartmanı her salı izleyici karşısına çıkmaya devam ediyor. Karakterlerinin yaşadığı psikolojik problemlerle gündeme gelen Masumlar Apartmanı dizisinde Birkan Sokullu'nun canlandırdığı Han karakterinin hastalığı merak konusu oldu. Peki Masumlar Apartmanı Han'ın hastalığı ne? Han neden çöp topluyor?

Başrollerini Ezgi Mola, Farah Zeynep Abdullah, Merve Dizdar ve Birkan Sokullu'nun paylaştığı Masumlar Apartmanı izleyenlerin içine işlemeye devam ediyor. Dr. Gülseren Budaycıoğlu'nun 'Madalyonun İçi' kitabından uyarlanan dizide Han karakterinin hastalığı çok merak edildi.

Masumlar Apartmanı Han'ın hastalığı ne?

Üç kız kardeşi ve hasta babasıyla yaşayan Han, kendi hayallerinden tamamen vazgeçmiş biridir. Yaşamı takıntılarla dolu ablaları ve işi arasında mekik dokuyarak bu aileyi ayakta tutmaya çalışan Han’ın İnci ile tanışması onun için bir dönüm noktası olur. Han'ın kağıt-çöp toplamaya çıktığı sahneler yer aldı. Han'ın hastalığı dispozofobidir.



Disspozofobi nasıl bir rahatsızlık? Belirtileri nedir? Tedavisi nasıl yapılır

Dispozofobi, kompulsif biriktirme hastalığı, istifçilik olarak da geçiyor. Bu hastalık; değersiz, sağlıksız, kullanılmayan tüm eşyaların biriktirilmesi ve atılamaması durumuna denir.

Her şeyi biriktirme eğilimi

Topladıkları eşyaları birisi atmaya kalktığı zaman aşırı tepki gösterme ve kriz geçirme

Sosyal hayatta gözlenen davranış bozuklukları

Bütün evlerinin eşyalarla dolu olması

Eşya biriktirme durumu, hem kişiyi hem de çevresindeki insanları olumsuz etkiliyorsa, uzmandan yardım alınması gerekiyor. Biriktirme hastalığı olan kişiler genellikle kendi başlarına tedaviye başvurmazlar. Yaptıkları şeyin bir hastalık olduğunun farkında değillerdir. Bu nedenle konuşma yoluyla ikna ederek psikolojik destek alınmasını sağlamak gerekiyor. Henüz bu hastalık için bir ilaç bulunmasa da psikoterapi ve bilişsel davranışçı terapilerle tedavi mümkün.