Kuvel Kalesi nerede konumu itibari ile Kafkas sınırında bulunan tarihi önemi ile çok araştırılan Kuvel Kalesini kim fethetmiştir ? 1080 senesinde Büyük Selçuklular ile Gürcü Ordusu arasında düzenlenen savaşta alınan kuvel Kalesi bugün Posof ilçesinde bulu

Kuvel Kalesi nerede konumu itibari ile Kafkas sınırında bulunan tarihi önemi ile çok araştırılan Kuvel Kalesini kim fethetmiştir ? 1080 senesinde Büyük Selçuklular ile Gürcü Ordusu arasında düzenlenen savaşta alınan kuvel Kalesi bugün Posof ilçesinde bulunmaktadır.

Kuvel Kalesi savaşı Gürcü Kral ikinci George ve Büyük Selçuklu ordusundan Melikşah'ın yönettiği orduların arasında yer alırken Gürcülerin yenilgisi ile sonuçlanmıştır.

Kuvel Kalesi gerçekte var mıdır ?


Uyanış Büyük Selçuklu dizisinde geçen kuvel Kalesi nerede TRT 1 ekranlarının sevilen dizisi Uyanış Büyük Selçuklu Kuvl kalesi savaşı ile çok merakla araştırılırken geçtiğimiz bölümde olduğu gibi bu bölümde de kuvel Kalesi'nin nerede olduğu detaylarını hangi şehirde olduğunu sizler için Araştırdık Kuvel Kalesi Diğer adıyla O tarihte Gürcülerin elinde şimdilerde ise Türkiye sınırları içerisinde yer almaktadır Yalnızçam Dağları'nın en yüksek zirvesinde bulunan köydeki Kale olarak tarihine geçen kuvel Kalesi Türkçe kol adı ile karşımıza çıkarken Gürcüce Kueli ve Kuveli isimleri ile de anılmaktadır


Kuvel Kalesi nerede


Tarihin en önemli yerlerinden olan kuver Kalesi Gürcistan sınırına yakın olan Ardahan Posof ilçesinde yer almaktadır. Kveli Kalesi Savaşı (Gürcüce: ყველისციხის ბრძოლა; okunuşu: "q'velistsih'is brdzola"), Gürcü ordusu ile Büyük Selçuklular arasında 1080 yılında meydana gelen savaştır. Adını bugün Posof ilçesi sınırları içinde kalan Kveli Kalesi'nden alır.



Kveli Kalesi Savaşı Gürcü kralı II. Giorgi'nin yenilgisiyle sonuçlanmıştır. Bu yenilgi ya da Selçuklu zaferi, Büyük Selçukluların Gürcistan içlerine yeni seferler yapmasının yolunu açmıştır. Bu seferler Gürcü tarih yazıcılığında Didi Turkoba olarak geçer ve bu terim “Büyük Türk istilası” anlamına gelir.

Kuvel Kalesi için savaşıldı


Malazgirt Savaşı'nda yenilen Bizans imparatoru VII. Mihail Dukas 1074 yılında Büyük Selçuklular ile yaptığı anlaşmayla imparatorluğun doğu bölgelerinin büyük bir kısmını Melik Şah’a bıraktı. Bunun sonucunda Gürcü Krallığı Büyük Selçuklular karşısında yalnız kaldı. 1080 tarihinde Emir Ahmed komutasında büyük bir Selçuklu ordusu Kuveli Kalesi'nde bulunan II. Giorgi’ye ansızın saldırdı. Kral Batı Gürcistan’a kaçarak kendini kurtarabildi. Gürcistan’da böylece Didi Turkoba denilen “Büyük Türk İstilası” başladı. Büyük Selçukluları Didgori Savaşı'nda ağır yenilgiye uğratan Gürcü kralı Kurucu Davit'in tarihçisi Selçukluların Gürcistan’a saldırdığını, “ülkenin her yerine çekirge gibi yayıldıklarını”, Şavşeti, Klarceti, Samtshe, Acara, Argveti, Samokalako, Çkondidi ve Kartli’yi işgal ettiklerini, Klarceti’deki manastırları, Artanuci ve Kutaisi’yi yaktıklarını yazmıştır.